Palokuntalaisten hautakivimerkki julkistettu

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n kehittämä palokuntalaisen hautakivimerkki julkistettiin torstaina 26.8.2021 Turun hautausmaalla. Kaikkien aikojen ensimmäinen palokuntalaisten hautakivimerkki myönnettiin vapaaehtoisen palontorjunta-aatteen isälle, apteekkari ja kauppaneuvos Erik Julinille, jonka syntymästä tulee kuluneeksi tämän vuoden marraskuussa 225 vuotta.

Palokuntalaisten hautakivimerkkiErik Julinin (13.11.1796 – 21.6.1874) yhteiskunnallinen toiminta oli hyvin laajaa. Hän oli apteekkari, teollisuusyrittäjä, laivanvarustaja ja lukuisien yhdistysten aktiivinen jäsen. On kirjoitettu, että kukaan 1800-luvun turkulaisista ei huolehtinut koko yhteiskunnan parhaasta siinä määrin kuin hän. Pelastusala tuntee Erik Julinin erityisesti Suomen vanhimman palokunnan – Turun VPK:n perustajana.

Uusi merkki kiinnitettiin torstaina 26.8.2021 Erik Julinin hautapaikan aitaan. Turun vanhalla hautausmaalla pidettyyn tilaisuuteen osallistui kutsuvieraita Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta, Lounais-Suomen aluehallintovirastosta ja Pelastustieto -lehdestä. Turun VPK:sta oli mukana hallituksen, päällystön ja puhallinorkesterin jäseniä.

Tilaisuuden tervehdyspuheen piti VPK:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Rihko. Merkin luovutuksen suorittivat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön toimitusjohtaja Marko Hasari ja palokuntajohtaja Petri Jaatinen. Hautakivimerkin kiinnitys tapahtui toimitusjohtaja Marko Hasarin ja Turun VPK:n isännöitsijä Jari Piilin yhteistyönä. Hautakivimerkki on suunniteltu Suomen Yleisen Palokuntaliiton merkin pohjalta. Hautakivimerkkiin ovat oikeutetut kaikki palokuntatoiminnassa toimineet ja työskennelleet palokuntamuotoon katsomatta.

Tilaisuuden musiikista vastasi VPK:n oma puhallinorkesteri, jonka soittamien virsien sävelmät loivat tilaisuuteen hartaan tunnelman. Merkin paljastamisen jälkeen SPEK luovutti puisen hautamerkin VPK:n perinnehuoneeseen säilytettäväksi. Puinen hautamerkki on tarkoitettu niiden entisten palokuntalaisten läheisille, joiden haudalle merkkiä ei voida kiinnittää.

Hautakivimerkki on tilattavissa SPEK:n verkkokaupasta.

Hautamerkin julkistamisen osallistujia ja kutsuvieraita

Turun Vapaaehtoinen Palokunta ry
Osoite: Eskelinkatu 5, 20100 TURKU