Perinnehuone
VPK:n perinnehuone

VPK:n talon toisessa kerroksessa sijaitsee VPK:n perinnehuonekokonaisuus, joka koostuu kolmesta tilasta: eteisestä, varsinaisesta perinnehuoneesta sekä turkkilaisesta huoneesta.

Perinnehuoneen eteiseen on kerätty valokuvia, kunniakirjoja sekä palkintoja kilpailuista, joihin VPK on osallistunut.

Itse perinnehuone pitää sisällään vanhoja palokuntavarusteita, kunniamerkkejä, valokuvia ja vuosijuhlien yhteydessä saatuja lahjoja. Näyttelyssä esitellään myös palokunnan toimintaa lähihistoriasta. Kokonaisuuteen kuuluu myös huoneistopalon vaarallisuudesta kertova valistuksellinen osa sekä kartta, joka osoittaa Turkuun pudotettujen lentopommien osumat sotien aikana.

Salaperäinen turkkilainen huone

Turkkilainen huone
Turkkilainen huone

Turkkilainen huone on 1900-luvun alkupuolella rakennettu ikkunaton, tunnelmallinen huone, jonka syntyhistoriasta ei ole tietoja. On esitetty, että huone olisi toiminut ravintolan kabinettina, mutta varmuutta tästä ei ole. Myös huoneen nimi on arvoitus. 

Seinät on maalattu japanilaisvaikutteisin maalauksin W.Wahlroosin toimesta vuonna 1926 ja katossa on paksu kangasverhoilu vuodelta 1905. Ehkä juuri itämaiseen tyyliin tehty katto on nimennyt huoneen "turkkilaiseksi". Kerrotaan, että huoneen avain on ollut vain VPK:n päällikön ja kaupunginjohtajan hallussa.

VPK:n talon turkkilainen huone äänestettiin Turun Ympäristö 2013 -kilpailussa "Turun kätketyksi aarteeksi", valinnasta uutisoitin muun muassa Aamuset -kaupunkilehdessä.

Perinnehuoneesta on palomuseot.fi -sivustolla pienimuotoinen esittely.

Vierailut perinnehuoneessa

Perinnehuone sekä turkkilainen huone eivät normaalisti ole avoinna yleisölle. Huonetta pyritään esittelemään yleisölle erilaisissa palokunnan tapahtumissa mahdollisuuksien mukaan. 

Huonekokonaisuuteen voi kuitenkin pyytää erillistä tutustumiskäyntiä palokunnan tapahtumapalveluiden kautta: tapahtumapalvelut(ät)turunvpk.fi