Unkarissa kuin kotonaan!
Teksti: Hannes Merisaari
Kun orkesterin edellisestä matkasta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta, ja edellisestä vierailusta Unkariin kolmekymmentä, oli päätös matkasta helppo. Lentäisimme kolmeksi päiväksi Budapestiin ja sieltä bussilla Turun ystävyykaupunkiin Szegediin toiseksi kolmeksi.
Suureksi iloksemme orkesterin pitkäaikainen kapellimestari Erik Wikström, joka johti orkesteria edellisellä Unkarin matkalla, ilmoitti toivovansa päästä mukaan. Ja ilman Erikiä matka ei olisikaan ollut samanlainen. Kunnioitettava ikä ei tuntunut menoa haittaavan. Erikillä oli trumpetti matkassa ja hän soitti konserteissa mukana. Bussimatkoilla ja muina porukan yhteisinä hetkinä saimme nauttia Erikin pitkän kokemuksen kartuttamista tarinoista muun muassa Unkarin kansantasavallan ajoilta. Szegedissä orkesteri sai viettää myös Erikin syntymäpäiviä. Kiitos Erikille upeasta ja iloisesta matkaseurasta ja vielä monta riemullista vuotta lisää!
Ei kaukana ensinkään
Matkalle lähdettiin varhain tiistaiaamuna. Vajaan parin tunnin menolento Helsingistä Budapestiin sujui arvaillen paikallista säätilaa, josta kaikilla ennustajilla oli erilaisia arvailuja.
Perillä alun kolealta vaikuttanut ilma muuttui nopeasti helteiseksi tutustuessamme bussin ikkunan läpi kaupunkiin. Kiertoajelulla opas valotti sekä Unkarin lähihistoriaa, että käytännöllisen arkikulttuurin piirteitä. Kiinnostaviksi kohteiksi esiteltiin linnavuoren lisäksi kaupungin keskuspuisto, parhaat ravintolat, kauppahalli ja eläintarhan “baby boom”. Entistä kommunistivaltiota kohtaan mahdollisesti kohdistuneet ennakkoluulot murenivat huimaa vauhtia.
Vaikka joidenkin kauniiden ja vanhojen keskustarakennusten julkisivujen saneeraukseen ei omistajat olleetkaan saaneet varoja kasaan, missä vain vierailimmekin, sisällä oli siistiä ja tyylikästä. Ihmiset pukeutuivat muodikkaasti ja huomioivat toisensa julkisissa kulkuneuvoissa. Eikä kauaa tarvinnut pitää karttaa esillä, kun jo joku täysin tuntematon tuli tarjoamaan apuaan.
Tonavan tulvasta huolimatta nautiskelimme kylpylöissä ja illallisti elävän musiikin tahdittamana. Sattuipa eräässä ravintolassa esiintymään virtuoottinen cimbalonjousikvartetti, joka lienee konsertoineen joku vuosi sitten myös Turussa.
Miljoonakaupungiksi Budapest vaikutti inhimilliseltä ja lähes kotoisalta. Ihmisjoukkoon oli helppo sulautua, sillä suomalaisille tuttuun tapaan ystävällisimmätkään yksilöt eivät aktiivisesti etsineet kontaktia tuntemattomien kanssa, paitsi karttaa tutkiessamme, ja ulkoisesti Unkarilaiset eivät poikenneet suomalaisista mitenkään. Turisti on varmasti toki aina turisti, kameroineen ja usein säähän sopimattomine vaatteineen.
Szeged, Turun ystävyyskaupunki
Vaihdettuamme Tonavaristeilyn vierailuun tunnelmalliseen Szentendren taiteilijakylään pakkasimme taas tavaramme. Perjantaiaamuna bussi lähti kuljettamaan meitä Unkarin kauniin villiunikoiden ja viinitilojen täyttämän maaseudun läpi kohti Turun ystävyyskaupunki Szegediä. Asiaa kokematon saattaa miettiä, mitä ystävyyskaupunkitoiminta tarkoittaa.
Ainakin meille se tarkoitti erittäin lämmintä, huolehtivaista ja ystävällistä vastaanottoa. Szegedin kaupungin ulkomaansuhteiden hoitaja Tibor Papp oli avustajineen meitä vastassa hotellissa. Paikallinen “Jokke jokijuna” vei meidät kiertoajelulle Szegedin keskustan ympäri. Lauantaina Aquapoliksessa saimme polttaa ihomme auringossa tai Euroopan pisimmässä vesiliukumäessä. Ruhjeilta ei säästytty, mutta pysyvämmiltä vammoilta vältyttiin.
Meille oli järjestetty konsertti joka päivälle paikallisen kirjaviikon yhteyteen eripuolille kaupunkia. Yksi konserteista oli kaupungin ylläpitämän Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar puhallinorkesterin kanssa. Yleisöä riitti keikoille reilusti ja se oli kiitollista.
Suosionosoitusten saattelemina tarjoilimme yleisölle lisää. Vaikka alunperin konserttitilaisuuksien sisältö ja luonne olivatkin hämärän peitossa ihan viime metreille asti, taipuisa orkesterimme oli varautunut konsertoimaan niin kirkossa kuin sirkuksessakin, tai missä vain siltä väliltä.
Kiitokset
Szeged todella osoittautui turkulaisille ystävyyskaupungiksi ja unkarilaiset suomalaisten sukulaiskansaksi. Monen vuoden tauon jälkeen saimme orkesterina kokea erittäin onnistuneen, sivistävän ja monin tavoin virkistävän matkan. Kiitämme lämpimästi ystäviämme Unkarissa: Szegedin ulkomaanasioiden vastaava Tibor Papp ja Suomen kunniakonsuli Prof. Csaba Visy, jotka lämpimästi vastaanottivat meidät Szegedissä ja huolehtivat meistä loppuun asti. Gyimothi Zoltán ja Eszter Martinovits Szegedin puhallinorkesterista.
Kotimaassa kiitämme Turun kaupungin yhteyspäällikkö Mika Akkasta edellisten yhteyksien avaamisesta sekä kapellimestari Erik Wikströmiä, joka omien ystävyyssuhteidensa kautta auttoi erityisesti järjestelyjen alkuvaiheessa.
Tietenkin kiitämme myös omaa matkatoimikuntaamme, Heikki Rihko, Johanna Tuomela ja Riitta Lahtonen, jotka esimerkillisesti toteuttivat meille erinomaisen matkan muuttuvienkin olosuhteiden keskellä. Lopuksi kiitos kuuluu myös kaikille mukana olleille, myös mukaan lähteneelle kotiväelle, jotka omalta osaltanne rakensitte hyvää tunnelmaa ja onnistuneen matkan!
Vähin mitä saatoimme tehdä, oli kiittää isäntiämme kaikista järjestelyistä. Valitettavasti sopivaa hetkeä kiitoksille oli vaikea löytää, joten muistolahjat luovutettiin roudauksien lomassa ennen viimeistä keikkaamme sunnuntaiaamuna.
Myös Szegedin puhallinorkesterin edustus sai meiltä taulun muistoksi samalla kun lämpimästi toivoimme saavamme jonain vuonna voivamme osoittaa vieraanvaraisuuttamme puolestamme heille. Osa Szegedin orkesterin soittajista olikin käynyt Turussa vain muutama vuosi sitten. Eräällä oli ystäviä Mikkelissä asti. Muistetaan siis pitää hyvä huoli Unkarilaisista ystävistämme, jos he jonkun vuoden päästä päättävät tulla vieraiksemme.