Jälleen pitkällä tiellä - tällä kertaa Chilessä ja Argentiinassa (30.10 - 11.11.2014)
Teksti: Kirsi Kujala, kuvat Heikki Rihko, kuvatekstit Juhani Ihander
Ryhmä yks ja kello viis, ei myöhästynyt yksikään, nyt matkaan siis! Isot soittimet autoon ja kohti Helsinkiä. Aamupäivällä hajaannuimme retkille Pariisiin, kuka minnekin. Riemukas jälleennäkeminen koko matkustavan ryhmän kesken tapahtui Charles De Gaullen kentällä (ravintolassa luonnollisesti). Yö vietettiin Air Francen hoivissa ja aamiaisen jälkeen olikin aika täyttää ensimmäiset elintarvikeselvitykset.
Bussiin päästyämme saimme konkreettisen näytteen siitä, että laukkujen kantajille on tapana antaa pieni juomaraha. Miekkonen tuli varmuuden vuoksi sisälle bussiin keräämään omansa. Matkatavarat jätettiin säilöön Hotel Panamericanoon ja lähdimme saman tien pikku kierrokselle bussilla Ritva Strengellin kanssa. Ritva on syntyjään turkulainen (Kaskenkadun ja Tipulan likkoja) ja asunut Santiagossa vuodesta 1982.
San Cristóbal –kukkulalta katselimme maisemia kaupungin yli. Koska saavuimme Santiagoon kolmen peräkkäisen pyhän aikaan, hotellin ympäristö oli varsin hiljainen. Kun matkatavarat olivat löytyneet hotellista, pääsimme keräilemään voimia seuraavaa matkapäivää varten.
Aamiaisen jälkeen oli aika lähteä ylittämään Andeja bussikyydillä. Maisemat olivat henkeäsalpaavan upeat ja ällistyttävän karut! Kun Curva 24:kin oli käännytty, pysähdyimme pikku tauolle ennen rajaa. Ilmeisesti paikalliset eivät harrasta samanlaisia teknisiä taukoja, koska kuljettajillemme hajareisin rivissä seisovat mieshenkilöt aiheuttivat hersyvän naurunpuuskan.
Rajamuodollisuudet eivät kai ikinä ole suorastaan mukavia, mutta onneksi ammattitaitoinen kuljettajapari luotsasi ummikot Chilestä Argentiinan puolelle. Aakkosjärjestyksessä jonotimme ensin Chilen luukulle ja sitten Argentiinan kioskiin. Pienet kylmät väreet aiheutti rajavirkamiehen laskuvirhe, jonka mukaan ensimmäisellä sedällä oli yksi tulli-ilmoituslomake vähemmän kuin toisella. Lopulta laput täsmäsivät ja pääsimme jatkamaan matkaa.
Lounaalle pysähdyttiin Uspallatassa. Ravintola olisi halunnut Suomen lipun tai muun muiston ryhmästämme, joten toimitimme jälkikäteen kuvallisen tervehdyksen seinälle ripustettavaksi. Mendoza vaikutti ensi näkemältä aikamatkailukohteelta eikä kolea ilma nyt varsinaisesti kohentanut vaikutelmaa. Katujen reunojen syvät katuojat herättivät huomiota. Ne olivat kuulemma intiaanien aikanaan kaivamia kastelukanavia joiden varteen sitten myöhemmin kaupunki muodostui. Nykyisin kastelukanavat huolehtivat lähinnä kadunvarsien puiden vedensaannista. Autokanta Mendozassa tuntui olevan jopa vanhempaa kuin Suomessa. Hotel Mendozan vastaanotto yllätti iloisesti englanninkielisyydellään!
Ensimmäiselle keikalle lähdettiin maanantaina iltapäivällä. Triventon viinitilalla pääsimme kierrokselle tuotantotiloihin ja viljelmien keskelle. Uusien viinien esittelytilaisuudessa soitimme henkilökunnalle ja omille matkaseuralaisille maistiaisten jälkeen sujuvasti. Työajan päätyttyä jäimme vielä kestittäviksi. Pöytä oli laitettu koreaksi meitä varten. Puolessa tunnissa olivat syötävät herkut hävinneet, juotavaa tarjoiltiin vielä senkin jälkeen: mainioita laatuja kiitettävissä määrin.
Seuraavana aamuna lähdettiin takaisin Santiagoon. Matkalle varatut ylimääräiset eväät jouduttiin heittämään roskiin ennen rajaa, koska Chileen ei elintarvikkeita niin vaan viedäkään. Taas jonotusta kahdella luukulla. Tällä kertaa myös bussi tyhjennettiin ja kaikki tavarat läpivalaistiin sekä haistatettiin koiralla. Ja luonnollisesti täytettiin olemattomista elintarvikkeista tulli-ilmoitukset.
Samat 24+ mutkaa myöhemmin päästiin laskeutumaan Santiagoon. Maksimikorkeus merenpinnasta 3200 m saavutettiin muuten juuri ennen Argentiinan ja Chilen välistä rajaa. Kylmää oli, vesilammikotkin jäässä yön jäljiltä. Varsinaiset vuoristotaudin oireet ilmeisesti vältettiin.
Matkan toinen keikka keskiviikkona suuntautui Madre Tierran (äiti maa, toim. huom.) erityiskoululle. Kuljetus tapahtui koulun omalla bussilla ja tiivisti kahdessa erässä. Yleisö kuunteli innokkaasti myös soitinesittelyt ja koulun oma bändi esiintyi meille kiitokseksi. Esityksen jälkeen nautimme jälleen tarjoiluista.
Torstai-iltana esiinnyimme ensin Huechuraban kunnantalolla hämärtyvässä illassa, jonka jälkeen meidät kuljetettiin hälytysajossa paloautoilla Bomba Suecian asemalle. Tarjolla oli paitsi korvapuusteja ja karjalanpiirakoita myös paikallisempia ruokalajeja chileläisen kansanmusiikin ja –tanssin säestyksellä. Juhlapuheet tulkattiin meille luonnollisesti ruotsiksi. Mukavasta illasta saimme muistoksi palokunnan t-paidat ja viirit.
Perjantaina halukkaat lähtivät retkelle Suomen suurlähetystöön. Tarjoiluja unikko-pöytäliinan päältä ja mukavia keskusteluja henkilökunnan kanssa.
Perjantai-iltana lähdimme keikalle kroatialaiselle klubille Vitacuran kaupunginosaan. Valtaisista liikenneruuhkista huolimatta olimme ajoissa perillä. Sielläkin löytyi englantia puhuvia henkilöitä järjestäjistä. Pöytäjärjestyksessä olimme Banda Katso Caravan, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin… Päivän erikoisuutena lauloimme suomeksi onnittelulaulun illan ykköslady Rosannalle. Sanat olivat hänelle arvatenkin vieraat, mutta sävel ja asiayhteys kertoivat syntymäpäiväsankarille tarkoitusperämme.
Ensimmäisen setin jälkeen pääsimme herkuttelemaan pasta-aterialla, jonka nauttimiseksi henkilökunta edellytti jokaisen käyttävän paperista ruokalappua. Ymmärrettävää, spagetti tomaattikastikkeessa ja paikallinen punaviini voivat jättää vaikeasti poistettavat tahrat vaatetukseen. Jälkiruoan korvasimme toisella setillä, että päästiin joskus lähtemään takaisin hotelliinkin. Roudausennätys tehty: 12 minuuttia lopetusiskusta ja tavarat olivat pakattuina bussissa!
Lauantaiaamuna oli edessä retki Valparaisoon ja Viña Del Mariin. Tyynimeri ihastutti upeilla värisävyillään ja rannattomalla ulapallaan! Valparaisossa hajaannuimme tutustumaan kaupunkiin eri tavoin. Siellä on edelleen käytössä yli satavuotiaita funikulaareja, jotka kiskovat ihmisiä ylös ja alas lähes pystysuoria kukkuloiden rinteitä. Kätevää, nopeaa ja edullista (yhdensuuntainen lippu maksoi n. 15 senttiä).
Lounaspysähdyksellä innokkaimmat kävivät pulahduksella (tai ainakin kastelemassa jalkansa) Tyynessämeressä. Merivesi nyt varsinaisesti lämmintä ollut (+ 11 astetta), mutta lämpenee kesää kohti jo vielä muutamalla asteella. Nimestään huolimatta Tyynimeri niin tyynikään ollut, valtaisat mainingit vyöryivät voimalla rantaan ja palatessaan pyrkivät viemään uimarit ulapalle. Tarkkana sai siis olla.
Vaatteiden vaihto tapahtui Viña Del Marissa paloasemalla, josta taas löytyi ruotsinkielinen henkilö. Yllättävän kotoista ja tavattoman kätevää. Pikku virvokkeiden jälkeen lähdimme keikalle kasinon puistoon meren rannalle. Upea auringonlasku ja meistä kiinnostunut yleisö. Eräskin koira innostui laulamaan mukana!
Paluumatkalla saimme nauttia näkymistä mallia Valparaiso by night. Hotellilla hyvästelimme retkellä mukana olleen Ritvan ja erinomaisesti meitä viikon ajan palvelleen Roberto-kuskin. Vaikka Roberto puhui vain espanjaa ja useimmat meistä eivät, niin asiat hoituivat hymyssä suin ja ilman väärinkäsityksiä.
Sunnuntai oli vapaapäivä, jonka saattoi käyttää monella tavalla. Vaikkapa rakennuksia ja vanhoja palatseja kaupungilla katsellen. Santiago oli rauhoittunut pyhäpäivän viettoon, mikä ei ollut pelkästään huono asia usean vilinäpäivän jälkeen. Jalkakäytävillä mahtui taas kulkemaan ilman ruuhkia ihan omaan tahtiinsa.
Maanantaina haettiin vielä viimeiset tuliaiset, luovutettiin huoneet ja pakkauduttiin bussiin. Oppaaksi saatiin Suomessa lapsuudessaan muutaman vuoden asunut henkilö, joka oli kielen jo unohtanut tärkeimpiä sanoja lukuun ottamatta. Ne olivat hernekeitto, pannukakku ja joulukuusi. Lentokentällä saatettiin anoppi ja muut isot tavarat matkaan. Pesot tuhlattiin ruokiin ja muihin hyödykkeisiin. Sitten taas yöksi Air Francelle.
Suhteellisen pitkän yön jälkeen laskeuduttiin jälleen Pariisiin. Ryhmä kaksi hajaantui vuorostaan kaupungille ja aamuryhmä alkoi kiertää CDG:ia. Vinkki: täällä kannattaa ostaa vesipullo vasta, kun oma portti näkyy! Turvatarkastuksia oli nimittäin useita.
Turvallisesti saavuimme Finnairin siivin Helsinkiin. Pikku selvitysten jälkeen isot matkatavaratkin löytyivät välioven takaa ja pääsimme siirtymään jatkokuljetukseen. Kollektiivisluonteisen hereilläpysymistaistelun jälkeen saavuimme Brankulle. Kiitoksia kaikille matkalaisille (aveceja unohtamatta), matkatoimikunnalle ja erityisesti Harrille, joka teki matkan onnistumisen eteen ison työn. Muchas gracias!