Turun Vapaaehtoinen Palokunta - Frivilliga Brandkåren i Åbo

Turun VPK on Suomen vanhin vapaaehtoinen palokunta ja pohjoismaiden vanhin edelleen toimiva palokunta. VPK:n perustamiskokous pidettiin 28.8.1838 Kupittaan kaivosalissa.

Palokunnan tarkoituksena on sammutus- ja pelastustoiminnan edistäminen ja kehittäminen sekä järjestetyn palo- ja pelastusavun antaminen. Turun VPK toimii alueellisena sopimuspalokuntana.

Toiminta Turun VPK:ssa jakaantuu kuuteen osastoon. Palokuntaan kuuluu hälytysosasto, nuoriso-osasto, naisosasto, järjestöosasto, veteraanisosasto ja puhallinorkesteri. Palokunnan jäsenmäärä vuoden 2008 lopussa oli 263 jäsentä.

Kunniajäseniä ovat Turkka Vanne, Anja Vuorinen, Teuvo Kuusela, Matti Terho, Bengt-Johan Lindroos, Erkki Härkönen, Kai Olenius, Aimo Tiainen sekä Marjatta Leino.

Turun VPK:n toimitalo - Brankku - sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulmauksessa. Palokunnantalo on rakennettu vuonna 1892. Sekä palokunnantalo että tontti ovat palokunnan omistuksessa. Turun VPK:n talo kuuluu maamme arvokkaimpien yhdistystalojen joukkoon. Rakennus on suojeltu asemakaavalla 1980-luvulla.

Historiikkeja myytävänä

Rakennushistoriikki

Turun Vapaaehtoinen Palokunta 1838 - 2013 historiateos on julkaistu Turun VPK:n 175-vuotisjuhlien yhteydessä. [Lisätietoja]

Brankku - Turun VPK:n talo kerää yksiin kansiin palokunnantalon rakennuksen historian muutoksineen. [Lisätietoja]

Kirjoja voi tiedustella Turun VPK:n toimistosta.