Palokuntasoittokunta

Torviseitsikosta puhallinorkesteriksi

Keisarillisella määräyksellä suunnitellun seitsikkokokoonpanon pohjalta perustettiin maahamme 1870-luvun alussa useita soittokuntia, joista kolmantena järjestyksessä oli Turun VPK:n soittokunta.

Se syntyi, kun vuonna 1873 hankittiin yhdeksän torvea. Ensimmäisenä kapellimestarina toimi C.G.Wasenius. Kun kaksi hieman aikaisemmin perustettua soittokuntaa sittemmin lopetti toimintansa, voidaan todeta Turun VPK:n Puhallinorkesterin olevan vanhin Suomessa edelleen toimiva amatöörisoittokunta.

Viime vuosisadan lopulla soittokunta oli jo vakiinnuttanut asemansa. Seremoniallisen ja muun musiikin ohella sillä oli myös erityistehtävä: tulipaloissa kornetistit toimivat signalisteina antaen sovittuja merkkejä sammutustyössä oleville. Se esiintyi myös muissa kaupungissa järjestetyissä juhlatapahtumissa.

Aina 1940-luvun lopulle orkesteri oli kirjaimellisesti torvisoittokunta, joka noudatti vanhaa seitsikkoperinnettä. Soittimisto kehittyi monipuolisemmaksi ja jo pitkään on voitu täydellä syyllä kutsua kokoonpanoa puhallinorkesteriksi.

 

VPK:n soittokunta 1880-luvulla. Jo tässä vaiheessa seitsikko näyttää kasvaneen kokonaiseksi soittokunnaksi.

 

Puhallinorkesterin toiminta on tällä hetkellä erittäin aktiivista. Soittajia on noin 40. Mukana on Turussa ja sen ympäristössä erilaisissa ammateissa toimivia tai jo eläkkeellä olevia musiikinharrastajia, joita yhdistää kiinnostus yhteiseen harrastukseen.

Enää eivät kornetistit ole mukana pelastustehtävissä, mutta koko orkesteri osallistuu muuten VPK:n omiin tapahtumiin huolehtimalla musiikillisesta osuudesta. Esiintymisten lisääntyessä ja kokoonpanon annettua uusia mahdollisuuksia on ohjelmistokin kehittynyt monipuoliseksi käsittäen perinteisen seitsikkopohjaisen musiikin lisäksi vaihtelevaa muuta repertuaaria tanssimusiikista kevyeen klassiseen ja nykyaikaiseen viihdemusiikkiin big band -sovituksiakaan unohtamatta.

Orkesteri esiintyy usein Turun VPK:n talolla järjestetyissä tilaisuuksissa, juhlissa tai muissa tapahtumissa, mutta varsin usein se tilataan esiintymään myös talon ulkopuolelle. Joka keväisestä orkesterin omasta kahvikonsertista on muodostunut traditio, joka vetää VPK:n juhlasalin täyteen yleisöä.

Puhallinorkesterin omille kotisivut löytyvät osoitteesta http://puhallinorkesteri.turunvpk.fi

 


 

Historiikkeja myytävänä

  Rakennushistoriikki

Turun Vapaaehtoinen Palokunta 1838 - 2013 historiateos on julkaistu Turun VPK:n 175-vuotisjuhlien yhteydessä. [Lisätietoja]

Brankku - Turun VPK:n talo kerää yksiin kansiin palokunnantalon rakennuksen historian muutoksineen. [Lisätietoja]

Kirjoja voi tiedustella Turun VPK:n toimistosta.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer