Hälytysosasto

HihamerkkiVPK:n hälytysosasto vastaa VPK:lle annettujen sammutus- ja pelastustehtävien hoidosta vuoden jokaisena päivänä kellonajasta riippumatta. VPK:n ensisijainen tehtävä on toimia Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitoksen toimintaa tukevana mies- ja kalustovoimareservinä tukipalokunnan muodossa. 

Tätä tehtävää varten VPK on solminut sammutussopimuksen Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitoksen kanssa. Sammutussopimuksessa määrätään muun muassa palokunnan vasteaika, eli aikamääre, jonka sisällä hälytettyjen yksiköiden on oltava joko matkalla kohteeseen tai valmiudessa omalla asemalla.
 
Sammutussopimuksessa VPK on sitoutunut miehittämään ensimmäisen lähdön säiliöauton T63:n kymmenen minuutin sisällä hälytyksestä, ensimmäisen lähdön sammutusauton T61:n viidentoista minuutin sisällä hälytyksestä sekä toisen lähdön sammutusauton T62:n puolen tunnin sisällä hälytyksestä. 
 
Hälytysosaston tehtävät vaihtelevat rakennuspalojen sammutuksista savusukellustehtäviin, rakennuspalojen jälkiraivaustehtäviin, vahingontorjuntatehtäviin sekä tieliikenneonnettomuuksiin. Tehtäviin kuuluvat myös varikkovalmius- ja asemasiirtotehtävät, joissa palokunta on välittömässä minuutin lähtövalmiudessa omalla paloasemallaan tai erikseen määrätyllä asemalla.
 
Hälytystehtävien lisäksi palokunta järjestää kesäisin joka kolmas viikonloppu kesäpäivystyksen omalla asemallaan. Tällöin palokunnalla ovat välittömässä lähtövalmiudessa perjantai-illasta sunnuntai-iltaan sammutus- ja säiliöyksikkö. 
 
Palokunta ei maksa jäsenilleen korvausta palokuntasopimuksen mukaisista töistä, vaan jäsenet toimivat tehtävissä vapaaehtoispalokuntahengen mukaisesti täysin korvauksetta.
 
Kuvat: Hälytysosaston harjoituksia. Kuva oikealla: Elina Helkala 2013.

Historiikkeja myytävänä

  Rakennushistoriikki

Turun Vapaaehtoinen Palokunta 1838 - 2013 historiateos on julkaistu Turun VPK:n 175-vuotisjuhlien yhteydessä. [Lisätietoja]

Brankku - Turun VPK:n talo kerää yksiin kansiin palokunnantalon rakennuksen historian muutoksineen. [Lisätietoja]

Kirjoja voi tiedustella Turun VPK:n toimistosta.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer